Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czysty barszcz bez zakwasu

5.0
(239)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepyszny barszcz czerwony bez zakwasu. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i klarowny. Polecam - dodatek leśnych, suszonych grzybów zdecydowanie daje tutaj radę:)

Składniki:

Wywar:

woda 1,5 litra
marchew 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
gałązki pietruszki 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
por 10 cm.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Do barszczu potrzebne:

buraki czerwone 800 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
grzyby suszone 1 garść
jabłka 2 sztuki
cukier 1 łyżka
ocet 1,5 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Zamiast octu można dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Czysty barszcz bez zakwasu

Wywar:

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Solimy i odcedzamy warzywa.

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru z warzyw. Gotujemy na małym ogniu. Do tego dodajemy obrane i podzielone na połówki jabłka i grzyby. Gotujemy ok 30-40 min. aż zauważymy, że buraki straciły kolor. Odcedzamy.

Do barszczu dodajemy pokrojony ząbek czosnku, cukier, ocet, ziele, liście laurowe oraz majeranek i pieprz. Odstawiamy, aby barszcz przeszedł smakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak