Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki skręcane z jabłkiem i orzechami
Kroki postępowania
Z 1 szkl. mąki, mleka, drożdży, 3 łyżek cukru, robimy zaczyn, mieszamy, zostawiamy by zaczął pracować.
W tym czasie z pozostałym cukrem i wanilią ubijamy żółtka na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej lekko miksujemy.
Odstawiamy przykryte ściereczką aż wyrośnie na ok 1h w ciepłe miejsce.
Ja sobie podzieliłam ciasto na 3 części i każdą osobno wałkowałam.
Na połowę ciasta smarujemy musem, posypujemy orzechami.
Posypujemy jeszcze dla dekoracji orzechami, możemy też posmarować żółtkiem wcześniej, zostawiamy na 20 min. by znów podrosło.
Pieczemy po ok18-20 min, w tem. 180st. Do zrumienia się.
LUKIER :
Białko mieszamy z pudrem i od razu całość ubijamy, nie za długo, ma to być lejący się lukier, biały, jak zastygnie powinien się kruszyć.
Polewamy ostygnięte drożdżówki.