Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka w sosie szpinakowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wędzona 100 g
pierś z kurczaka 2 szt
szpinak świeży 250 g
czosnek 4 ząbki
orzechy nerkowca 50 g
śmietana 30% 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej do smażenia 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka w sosie szpinakowym

Szpinak wraz z czosnkiem i orzechami doładnie rozdrabniamy w blenderze na pastę. Doprawiamy do smaku solą. Oczyszczone piersi kroimy w grubsze paski, obtaczamy w mące i owijamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Smażymy na oleju po 5 minut z każdej strony.
Usmażone piersi wyjmujemy z patelni i wrzucamy na nią pastę szpinakową, podsmażamy ok 1 min i wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy.
Wkładamy z powrotem piersi do sosu i dusimy ok 10 min aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 17.05.2015 20:26
Piękny kolorek sosu :)
malgosia2661 17.05.2015 19:57
Fajne połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak