Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka prawie jak gołąbki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 90 dkg
łopatka wieprzowa 60 dkg
ryż 1 saszetka
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
pieprz
przyprawa uniwersalna
sos pomidorowy 400 mililitrów
masło klarowane 2 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka prawie jak gołąbki

Ryż ugotować al dente, odstawić do wystudzenia.
Mięso skręcić przez maszynkę, dodać ryż, posiekaną pietruszkę.
Dodać rozmieszane jajko, doprawić przyprawą, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z kapusty zdjąć wierzchnie liści, pokroić ( nie musi byc drobno poszatkowana).
Podsmażyć kapustę na łyżce masła, podlać szklanką wody dusić, około 15 minut, doprawić solą.
Naczynie do zapiekania, wysmarować oliwą .
Na spód naczynia, wyłożyć połowę przygotowanej kapusty, następnie mięso, nakryć resztą kapusty.
Sos przygotowac wg. przepisu na opakowaniu, zalać przygotowaną zapiekankę, przykryć pokrywką.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 60 minut
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.05.2015 16:16
Bardzo lubię gołąbki i ta zapiekanka bardzo by mi smakowała
Janina 17.05.2015 11:43
Fajny pomysł;)
Alex_M 17.05.2015 10:51
fajna, lubię ją :)
Seba 17.05.2015 10:04
Ciekawy pomysł
Renata9 17.05.2015 08:36
Bardzo lubię takie zapiekanki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak