Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z zielonym groszkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
bulion warzywny 1 litr
groszek zielony 1 szklanka
białe wino 50 ml
cebula biała 1 sztuka
pesto 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty starty

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z zielonym groszkiem

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć go z cebulką przez 1 minutę. Jeśli używacie wina, należy wlać je na patelnię z ryżem, wymieszać i odczekać aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu i podgrzewamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy bulion odparuje, dodajemy kolejną część aż do wykończenia go. Gdy ryż wchłonie połowę ostatniej części bulionu, dodać zielony groszek i dokładnie wymieszać. Gotować przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż zmięknie i odparuje większość płynu, ściągnąć patelnię z ognia i wymieszać risotto z pesto. Porcje nałożyć na talerze i posypać tartym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 02.05.2015 19:47
super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak