Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
cukier 75 g
drożdże świeże 50 g
mleko ciepłe 200 ml
masło 150 g
jaja 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżka

Masa

marcepan 200 g
orzechy włoskie 50 g
masło 1 łyżka

Lukier

cukier puder 3 łyżki
wrzątek 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym

Kroki postępowania

1
1. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 1 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
2
2. Po tym czasie resztę mąki przesiewamy na stolnicę, wsypujemy resztę cukru, dodajemy jaja, cukier waniliowy, sól, połowę ilości masła stopionego i ostudzonego, wyrośnięty rozczyn.
Krok 2 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
3
3. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 3 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
4
4. Dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy na prostokąt o grubości 5mm, 2/3 smarujemy masłem.
Krok 4 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
5
5. Składamy 1/3 posmarowanego ciasta. Smarujemy masłem złożoną część.
Krok 5 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
6
6. Przykrywamy nieposmarowaną częścią. Czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Krok 6 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
7
7. Orzechy siekamy, prażymy na patelni, mieszamy z masą marcepanową i masłem.
Krok 7 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
8
8. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm, wycinamy trójkąty, nakładamy masę na każdy trójkąt i zwijamy w rogaliki. Odkładamy na 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
Krok 8 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
9
9. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto
10
10. Z podanych składników robimy lukier i smarujemy upieczone rogaliki.

Smacznego !!!
Krok 10 - Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem marcepanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.03.2016 19:23
ciekawe rogaliki
Ela15 25.12.2015 17:55
świetne rogaliki
Bernadeta1 04.06.2015 20:25
uwielbiam takie rogaliki
Róża1 05.05.2015 10:14
przepyszne rogaliczki :-)
Hrabina w kuchni 02.05.2015 21:45
Pysznie wyglądają.
Zdzisław 02.05.2015 16:42
takie słodkości lubię
olkaaa 02.05.2015 13:25
brzmi smakowicie
Franciszek 02.05.2015 13:18
Super pomysł
inka2012 02.05.2015 12:47
super wyglądają :)
DorotaZ 02.05.2015 12:44
Marcepanowy przysmak:) Rewelacja:)
norweska20 02.05.2015 12:32
pychota i te nadzienie .....:)
Piter 31 02.05.2015 12:12
Rewelacyjnie wyglądają.
Paula08 02.05.2015 12:00
Bardzo dobre :) Polecam
Wafelek2601 02.05.2015 11:28
Bardzo smaczne
mirosława4 02.05.2015 11:28
te rogaliki muszą smakować :)
Krystyna32 02.05.2015 11:18
wyglądają pysznie
gosia56 02.05.2015 10:15
super rogaliki biorę połowkę do kawusi;)
Malinka 02.05.2015 10:11
Przepyszne rogaliki! Zjadłabym do kawki z apetytem :)
Alex_M 02.05.2015 09:10
świetne rogaliki! :)
Ewelina1991 02.05.2015 08:53
wspaniałe rogaliki
Agnieszka-87-25 02.05.2015 08:47
uwielbiam takie słodkości
Renata9 02.05.2015 08:08
Rewelacyjne rogaliki, aż ślinka leci :-)
adelajda 02.05.2015 08:01
Pyszne rogaliki
Iwusia 01.05.2015 22:50
um... pychotka !!
Katarzyna/kate1980 01.05.2015 22:28
świetnie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak