Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 1 łyżka

krem

mleko 5 szklanek
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
masło lub margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka pszenna 1,5 szklanki

Dodatkowo

polewa czekoladowa 1 opakowanie
biszkopty okrągłe 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Krok 1 - Kremowiec foto
2
Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Wsypujemy wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na średnią blaszkę i pieczemy biszkopt.
Krok 2 - Kremowiec foto
3
Z upieczonego biszkopta ściągamy skórkę.
Krok 3 - Kremowiec foto
4
Przygotowujemy krem: Z mleka odlewamy szklankę, pozostałe zagotowujemy. Do odlanego mleka dajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, cukry waniliowe, cukier i miksujemy na masę. Wylewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dajemy margarynę lub masło i miksujemy. Gorący budyń dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i miksujemy. Na ciemny biszkopt dajemy jasną masę, potem układamy jedną część biszkoptów, dajemy ciemną masę, i układamy znów biszkopty.
Krok 4 - Kremowiec foto
5
Polewamy gotową polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Kremowiec foto
6
Gotowe ciasto kroimy na kawałki.
Krok 6 - Kremowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.04.2015 14:43
pyszny deser
Piter 31 28.04.2015 11:22
Pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak