Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI
W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy.
Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy.
Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek.
Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon.
Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ).
Studzimy i zajadamy!
Pycha!