Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
młoda pokrzywa 1 garść duża
brokuł 1/3 sztuki
cebula biała 1 sztuka
bułka czerstwa 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól i pieprz 1 do smaku
majeranek 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 do smaku
czosnek 2 ząbki
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami

Kroki postępowania

1

Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą.Miele maszynką do mięsa.
Krok 1 - Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami  foto
2
Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta.
Krok 2 - Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami  foto
3
Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.

Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem, pokrzywami, brokułami
Krok 3 - Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami  foto
4
Masę dokładnie wyrabiam.
Krok 4 - Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami  foto
5
Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się.
Krok 5 - Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami  foto
6
Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu
Krok 6 - Udka wyluzowane nadziewane pokrzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.05.2015 23:34
to może być dobre :)
adelajda 08.05.2015 16:11
z pokrzyw to tylko sok piłam , pomysł super :)))
Hrabina w kuchni 06.05.2015 18:26
Świetny pomysł!
Kolorowa 06.05.2015 16:31
Super !! Jakie zdrowe nadzienie !
dollce 06.05.2015 11:41
Jaki ciekawy przepis :) pycha :)
Róża1 06.05.2015 11:05
a jakie zdrowe :-) , też bym takie zjadła :-) , zabieram przepis :-)
gosia56 06.05.2015 10:43
Och Madziu zjadłabym takie wyluzowane udko na pewno pycha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak