Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone a'la gyros

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 450 g
drożdże świeże 15 g
sól 1 łyżeczka
mleko 250 ml
woda letnia 50 ml
oliwa 2 łyżki

Farsz

pierś z kurczaka 500 g
kapusta pekińska 1/2 główki
kukurydza konserwowa 1 puszka
cebula czerwona 2 sztuki
pieczarki 250 g
przyprawa gyros 1 torebka

Dodatkowo

sos czosnkowy
Zioła prowansalskie suszone Prymat
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone a'la gyros


Drożdże rozrobić w lekko ogrzanym mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski.

Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni.

Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki.


Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.

Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika). Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.05.2015 21:49
bardzo smaczne
Kolorowa 05.05.2015 19:59
Smaczne dodatki
iziona 05.05.2015 18:42
Piekne i apetyczne
justynkag 05.05.2015 12:21
Wyśmienite danie
Piter 31 05.05.2015 12:06
Zapewne bardzo smaczne.
mirosława4 05.05.2015 12:06
apetyczne :)
marzut 05.05.2015 11:55
super przepis
VioletoweKucharzenie 05.05.2015 09:15
mmm pyszne:-)
AgaS10 05.05.2015 08:53
apetyczny pieróg:)
magdziorka6 05.05.2015 08:45
już mam na niego ochote

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak