Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 70 dkg
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1/2 sztuki
sól do smaku
Musztarda sarepska Prymat 5 łyżeczek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1/3 łyżeczki
Marynata do mięs klasyczna Prymat 3 łyżeczki
sos chili czarny 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
cebula 2 małe sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem

Kroki postępowania

1
Żeberka umyć, podzielić na porcje, przełożyć do garnka, zalać wodą (tyle, żeby mięso było przykryte). Do mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Następnie żeberka wyjąć z wywaru, przestudzić.
Krok 1 - Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem foto
2
Musztardę, olej, sos chili i przyprawy przełożyć do miseczki.
Krok 2 - Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem foto
3
Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem foto
4
Marynatą pokryć podgotowane żeberka i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 4 - Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem foto
5
Po tym czasie żeberka ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Podczas pieczenia mięso często polewać wywarem, w którym się wcześniej gotowało.
Krok 5 - Pieczone żeberka z musztardą i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 16.05.2015 08:21
bardzo dobre
Sroczka 04.05.2015 20:00
Ależ to mięsko pysznie wygląda.
marzut 04.05.2015 16:34
super przepis
olkaaa 04.05.2015 15:43
brzmi smakowicie
Janina 04.05.2015 15:12
Lubię żeberka w każdym wydaniu;)
kloruś 04.05.2015 12:34
chętnie bym skosztowała!
w mojej kuchni 04.05.2015 11:15
pyszne pyszności..
iskierka.ag 04.05.2015 11:13
Na obiad świetne.
Anna169Hosz 04.05.2015 10:37
Wyglądają smakowicie!
gosia1988 04.05.2015 10:00
takie mięsko to ja lubię :)
IZABELA29 04.05.2015 09:50
pyszne mięsko
Wiktoria29 04.05.2015 09:43
brzmi to świetnie, chętnie bym spróbowała
bietka 04.05.2015 09:38
bardzo smaczny obiadek : )
Kuchareczekjeden 04.05.2015 09:26
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak