Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :)

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 450 560 g
drożdże świeże 25 g
miód 2 łyżki
oliwa orzechowa 3 łyżki
woda ciepła 1/3 szklanki
maślanka 1 szklanka
jajko 1 szt
sól 2 łyżeczki

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 1 łyżka
sezam 1-2 łyżki

Porada

Dobrze jest maślankę wyciągnąć wcześniej, by miała temp. pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i zalać ciepłą wodą. Zostawić an kilka minut.
Krok 1 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto
2
Następnie dodajemy jajo, mąkę, oliwę i sól.
Krok 2 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto
3
Na końcu wlewamy maślankę. Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części, u mnie 15 szt.
Krok 4 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto
5
Formujemy bułeczki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na kwadrans do napuszenia.
Krok 5 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto
6
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Krok 6 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto
7
Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Maślankowo-miodowe, czyli miękkie bułki sezamkowe :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.05.2015 09:54
świetne bułeczki :)
Motorek 05.05.2015 07:33
super bułeczki
DOROTA/PATI197799 04.05.2015 21:28
Świetne bułeczki :)
tomek18 04.05.2015 17:17
smaczne domowe bułeczki
adelajda 04.05.2015 11:45
W takim razie czekam ze śniadaniem :)))
Mniam 04.05.2015 10:26
Ok. Dziękuję za wyjaśnienie :)
ben-ka 04.05.2015 10:12
Też bym taką zjadła:)
dom-agi 04.05.2015 09:36
Uwielbiam domowe pieczywo!
iziona 04.05.2015 09:27
Cudowne bułeczki dlatego zabieram przepis :)
VioletoweKucharzenie 04.05.2015 09:03
cudowne domowe pieczywo!
Malinka 04.05.2015 08:27
Ostatnio miałam okazję kupić oliwę arachidową i to jej dodałam do bułeczek :)
bietka 04.05.2015 07:09
pięknie się prezentują, od razu chciałoby się je zjeść :)
zabcia117 04.05.2015 07:03
Pychotka :)
Ola1984 04.05.2015 06:10
Pysznie wyglądają :)
gusia1000 04.05.2015 00:46
Swojskie najlepsze.
Internetowa Kuchnia 03.05.2015 21:45
Uwielbiam takie bułki
Wiktoria29 03.05.2015 20:57
piękne, rumiane , bardzo apetyczne
Iwusia 03.05.2015 20:55
wspaniałe bułeczki
irenka 03.05.2015 20:35
przepyszne bułeczki
Mniam 03.05.2015 20:32
Już mi pachną :) Z jakich dokładnie orzechów użyłaś oliwy? Orzechów włoskich?
Malinka 03.05.2015 19:59
Mogę Ci podesłać, bo kilka jeszcze zostało :)
adelajda 03.05.2015 19:53
Po proszę o jedną na jutrzejsze śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak