Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w sosie kawowym po turecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 500 g
cebule 2 sztuki
czosnek 1 główka
zaparzona mocna kawa 180 ml
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 6 łyżek
Majeranek suszony Prymat
oregano
Bazylia suszona Prymat
masło 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa w płynie

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie kawowym po turecku

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. W wysokiej patelni rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso. Cebule pokroić bardzo drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa i podlać połową szklanki wody, następnie dusić przez parę minut, aż cebula zrobi się szklista. Następnie podlać kawą i dusić na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. W szklance rozrobić mąkę z mlekiem i kilkoma łyżkami sosu. Wlać na patelnię i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać odrobinę przyprawy w płynie, ewentualnie doprawić pieprzem i ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 04.05.2015 17:08
Ciekawy smak-kawa!
gosia1988 03.05.2015 14:42
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak