Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka jaglano-marchewkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1/2 szklanki
marchewka 20 dag
wiórki kokosowe 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
rodzynki garść
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Porada

Po upieczeniu ciasteczka mają chrupiącą skórkę, a jeśli zrobicie je grubsze - w środku delikatnie miękkie. Dla mnie idealne jako zdrowa przekąska.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka jaglano-marchewkowe

1. Kaszę jaglaną należy opłukać obficie wodą i ugotować do miękkości w 1,5 szklanki wody ze szczyptą soli.
2. Marchewkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
3. Po ugotowaniu kaszy, jeszcze ciepłą blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
4. Kiedy ostygnie dodajemy marchew, wiórki, cynamon i rodzynki (można je wcześniej namoczyć w wodzie).
5. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.
6. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut - do uzyskania chrupiącej skórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 10.10.2016 08:54
Smakowite ciastka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak