Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne, miękkie ciasto na pizze

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,6 kg
cukier 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
oregano 2 łyżki
bazylia 2 łyżki
drożdże 50 g
mleko 3,2% 330 ml
woda ciepła 330 ml
oliwa 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne, miękkie ciasto na pizze

Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier, sól i zioła. Mieszamy łyżką całość i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę z mlekiem mieszamy w szklance, dodajemy drożdże. Mieszamy tak długo aż drożdże się rozpuszczą i dolewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Na sam koniec dodajemy oliwę z oliwek ponownie wyrabiamy przez 2 minuty. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na około 1 godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak