Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny na occie

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuka
cukier 200 gram
mąka tortowa 150 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 10 % 1 łyżka
sól 1 szczypta

Porada

Jajka użyte do przygotowania biszkoptu powinny być duże L lub XL - jedno jajko o wadze ok. 70 gramów.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny na occie

Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 05.10.2016 13:28
piękny muszę wypróbować
Kasiaaa 06.05.2015 23:23
Rewelacyjny biszkopcik :)
Czarnula666 02.05.2015 14:42
Idealny.. :)
Kasnaj 19.04.2015 19:37
wyrośnięty super
Beatris 19.04.2015 18:25
Wspaniały biszkopt:)
wyattearp 19.04.2015 17:22
zabieram przepis
Wiesława1 19.04.2015 15:29
peeerfekcyjny!!
justynkag 19.04.2015 14:21
Po prostu ideał!
Mniam 19.04.2015 13:45
Piękny biszkopt, wyrośnięty i równiutki.
MałaMi89 19.04.2015 12:45
Świetny biszkopt - taki równiutki :) moja Mama piecze właśnie w ten sposób - z octem. A ja jakoś nie... Choć czasem mi się zdarzy :) ale i tak w miarę ładnie mi wyrastają :)
Janina 19.04.2015 11:19
Super biszkopt;)
VioletoweKucharzenie 19.04.2015 10:53
jaki duży i puszysty
Aleksandra/Olcia 19.04.2015 10:46
idealny na tort
barbara11561 19.04.2015 10:25
idealny biszkopt
IZABELA29 19.04.2015 09:58
świetny wypiek i taki równiutki
ben-ka 19.04.2015 09:52
Piękny ten biszkopt !
Maridka19 19.04.2015 09:38
Biszkopt idealny :)
pestka 19.04.2015 09:18
przepięknie wyrósł
Edith85 19.04.2015 09:14
piękny, taki wyrośnięty :)
monika141 19.04.2015 08:31
pięknie urósł - idealny
cukiereczek 19.04.2015 07:37
ale wspaniale puszysty
DOROTA/PATI197799 19.04.2015 07:16
idealny, porywam przepis
gusia1000 19.04.2015 00:12
ładnie Ci wyrósł.
Iwusia 18.04.2015 23:25
piękny biszkopcik
mirosława4 18.04.2015 22:40
jak pięknie wyrósł , piekę z bardzo podobnego przepisu ale mi nie chce taki urosnąć :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak