Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 100 gram
mąka żytnia 50 gram
woda letnia 60 ml

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
otręby żytnie 15 gram
sól 8 gram
miód 1/2 łyżeczki
woda letnia ok. 300 ml

Dodatkowo

pomidory suszone Smak
oregano
tymianek
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Poprzedniego dnia po południu wyjąć uśpiony zakwas z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny. Po tym czasie dodać do zakwasu dwie łyżki mąki żytniej i 2-3 łyżki letniej przegotowanej wody. Zamieszać i odstawić w ciepłe zaciszne miejsce, celem pobudzenia fermentacji. Zakwas, którego nie wykorzystamy, włożyć do czystego słoika zawiązać czystą gazą i wstawić do lodówki.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto
2

2.

Tego samego dnia, wieczorem przygotować zaczyn. Do miski włożyć składniki zaczynu. Wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na całą noc w spokojne miejsce. Ja wstawiłam do piekarnika( wyłączony !).
Rano do zaczynu dodać składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika. Po 40 minutach ciasto ponownie krótko zagnieść i zostawić do wyrośnięcia. Cały czas przykrywamy mokrą ściereczką.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto
3
Pomidory wyjąć z oliwy posypać mieszaną ziół.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto
4
Formę i liście chrzanu posmarować olejem. Z liści wyciąć grube nerwy i wyłożyć nimi formę.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto
5
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować prostokąt. Rozłożyć pomidory i zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do przygotowanej formy, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika ( wyłączony!). Ciasto będzie rosło 2- 2.5 godziny. Można ten proces przyśpieszyć włączając w piekarniku światło. Ciasto wyrośnie do brzegów formy.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto
6
Ciasto w przygotowanej formie.
Krok 6 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto
7
Wyjąć formę z ciastem, włączyć piekarnik i gdy osiągnie temp. 220*C wstawić chleb. Można ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 170*C i piec jeszcze 40 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskać wodą.
Chleb wyłożyć na kratkę, odrzucić liście, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
Krok 7 - Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 19.04.2015 07:40
piekłam kiedyś z pomidorami suszonymi ale na drożdżach ...)
Asik32 18.04.2015 20:30
zjadłabym z takim chlebkiem śniadanie:)
Internetowa Kuchnia 18.04.2015 15:38
Pycha chlebek :)
Beatris 18.04.2015 14:20
Wspaniały domowy chlebek:)
ania2610 18.04.2015 14:07
świetny ten chlebek, apetycznie wygląda!
Wacław 18.04.2015 12:50
pyszny Twój chlebek :-)
wyattearp 18.04.2015 10:28
super chlebek
gosia56 18.04.2015 10:18
pyszny chlebek;)
ben-ka 18.04.2015 10:18
Bardzo apetyczny chlebuś:)
Jowita Raś 18.04.2015 09:45
Pyszny domowy chlebek :)
justynkag 18.04.2015 09:40
Bardzo fajny chlebek
IZABELA29 18.04.2015 09:31
jaki smaczny i ładnie wyglądający chlebus
Futka 18.04.2015 09:14
Przepyszny, domowy pachnący chlebek z bardzo smakowitymi dodatkami :)
Mniam 18.04.2015 07:05
Taki chlebuś musi smakować wyśmienicie. W dodatku piekłaś go na liściach chrzanu.
Ifa 18.04.2015 06:53
Świetny pomysł! Bardzo apetyczny chlebek :-)
Krzysztof15 18.04.2015 06:34
smaczny chlebek
dollce 17.04.2015 23:36
pyszności ;)
jasiek 17.04.2015 23:34
polecam z oliwą
anula-d 17.04.2015 23:04
chleb domowy - najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak