Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kaszą i orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 6 sztuk
Kasza burgul 1 szklanka
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
pieczarki 10 sztuk
cebula biała 1 sztuka
ząbki czosnku 2-3 sztuki
mięso mielone 500 gramów
seler naciowy 3 gałązki
orzechy włoskie 1 garść
marchew 2 sztuki
śmietanka 100 mililitrów
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą i orzechami

Kroki postępowania

1

1 litr wody zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy.

Krok 1 - Papryka faszerowana kaszą i orzechami foto
2

Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli.

Krok 2 - Papryka faszerowana kaszą i orzechami foto
3

Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojoną w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut.

Krok 3 - Papryka faszerowana kaszą i orzechami foto
4

Farsz mięsno-warzywny łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Krok 4 - Papryka faszerowana kaszą i orzechami foto
5

Papryki myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w 180°C przez 20-25 minut.

Krok 5 - Papryka faszerowana kaszą i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 19.04.2015 12:23
super przepis
VioletoweKucharzenie 19.04.2015 11:02
pysznie, apetycznie, kolorowo
cukiereczek 19.04.2015 08:04
warzywa faszerowane Lubię to !
iziona 18.04.2015 17:47
Bardzo fajne połączenie smaków
Wiesława1 18.04.2015 16:01
wygląda perfekcyjnie
Anna133 18.04.2015 12:00
wspaniałe danie, pięknie wygląda i za pewne tak też smakuje :)
Czarnula666 18.04.2015 11:26
Super przepis!
Małgorzata Pin 18.04.2015 10:31
Ciekawy pomysł na faszerowana paprykę, super.
Jowita Raś 18.04.2015 09:48
Bardzo smakowite :) Robię podobne ale bez orzechów :)
w mojej kuchni 18.04.2015 08:54
smaczne danie do zjedzenia
IKrakowianka 18.04.2015 08:26
świetny pomysł
Maridka19 18.04.2015 08:09
Tak to są moje smaki bardzo lubię paprykę faszerowaną a Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
Ola1984 18.04.2015 07:17
Zdecydowanie moje smaki :)
Mniam 18.04.2015 07:08
Papryka wypełniona po brzegi pysznościami :)
Ifa 18.04.2015 06:55
Uwielbiam kaszę :-) Pyszny pomysł!
Pani Domu 18.04.2015 00:05
wygląda bardzo smacznie
Katarzyna59 17.04.2015 21:26
poezja smaku
Cynamonka 17.04.2015 21:14
Lubię tak podaną paprykę :)
wyattearp 17.04.2015 20:27
fajna papryczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak