Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 550 g
płatki jaglane 50 g
mleko 2% 150 ml
sok marchwiowy 100 ml
woda ciepła 150
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 3 łyżki
drożdże suche 4 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT

Kroki postępowania

1
Mleko połączyć z ciepłą wodą, solą, miodem i olejem - mieszać do rozpuszczenia miodu i soli.
Krok 1 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
2
Dolać świeżo wyciśnięty sok marchwiowy albo sok kupny tzw. jednodniowy. Przecierowe soki marchewkowe typu Kubuś nie nadają się, bo są zbyt gęste.
Krok 2 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
3
Odważyć mąkę tortową oraz płatki jaglane. Wsypać do płynu.
Krok 3 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
4
Na końcu dosypać suszone drożdże (mniej-więcej pół standardowego opakowania) i zamknąć automat.
Krok 4 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
5
Nastawić automat na program do chleba francuskiego/pulchnego (u mnie progr.2) - wagę na 1000g - stopień wypieczenia średni.
Krok 5 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
6
Kiedy automat zakończy proces pieczenia pozostawić zamknięty jeszcze na 20-30 minut, po czym uchylić klapę i zostawić, aż całość ostygnie na tyle, że foremka pozwoli się wyjąć.
Krok 6 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
7
Ostudzony chleb wyjąć na kratkę lub koszyk i pozwolić mu odparować - można ułożyć na boku, aby spód dokładnie ostygł.
Krok 7 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto
8
Kroić ostrym nożem, najlepiej na drugi dzień po upieczeniu (piekę wieczorem - kroję rano).
Krok 8 - Chleb karotenowy pszenno-jaglany AUTOMAT foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.04.2015 21:15
pieknie wyglada :)
eagle 21.04.2015 13:32
piękny i zdrowy bo domowy :-)
Habibi 20.04.2015 13:56
Niby prosty przepis na bułkę pszenną, a jakże efekt inny za sprawą głównie soku marchewkowego :)
bertpvd 18.04.2015 15:18
fajny przepis
ania2610 17.04.2015 12:13
chlebek wygląda pysznie, nie dziwię się, że szybko zniknął :)
Mniam 17.04.2015 11:56
Super! Nie wiedziałam, że od soku marchewkowego ciasto nabierze takiego pięknego koloru :)
Habibi 17.04.2015 08:47
Kolorek bardzo słoneczny (od soku marchewkowego) i z pewnością będę ten eksperyment powtarzać :) Chlebek zniknął w ciągu wczorajszego dnia - dziś na śniadanie dojadłam pozostałą piętkę :) Chlebek bardzo pulchny i pyszny :)
Ola1984 17.04.2015 07:04
Śliczny kolor :) Bardzo smacznie wygląda :)
Hrabina w kuchni 16.04.2015 22:08
Piękny kolor i chlebek zapewne smaczny :)
Cynamonka 16.04.2015 20:46
Jaki żółciutki :D Świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak