Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
budyń czekoladowy 1 sztuka 45 g
mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Krem

żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy
masło roślinne 250 gram
serek homogenizowany 125 gram czekoladowy
kakao 1 łyżka
mleko w proszku 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
likier kawowy 3/4 szklanki

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 1.5 łyżki
woda 3 łyżki
margaryna 1/4 kostki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 1 opakowanie
wiórki kokosowe 2 łyżki

Porada

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym

Biszkopt: Białka ubić z solą dodając partiami cukier. Pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Wymieszać i wyłożyć do formy ( 24 X 36 ). Piec 35 min w temp 170 *C z termoobiegiem. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Żółtka i jajko ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym tak długo aż masa będzie biała, gęsta i gorąca. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Ja wstawiłam do miski z zimną wodą.
Masło utrzeć na puch i powoli dodawać letnią masę jajeczną na przemian z serkiem i mlekiem wymieszanym z kakao.Serek musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury masy jajecznej. Do kremu dodać 3 - 4 łyżki likieru kawowego i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Krem podzielić na dwa.
Do pierwszej części kremu dodać połowę żelatyny. Wymieszać szybko i wyłożyć na biszkopt.
Resztę likieru wykorzystać do nasączenia okrągłych biszkoptów. Biszkopty ułożyć na warstwie kremu. Drugą część kremu wymieszać z resztą żelatyny i wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem czekoladowym, lekko dociskając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami.
Składniki polewy (bez żelatyny) podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną w łyżce wody żelatynę, wymieszać i polać ciasto. Posypać wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 20.04.2015 11:52
ok, dzisiaj robię :)
Wiesława1 17.04.2015 15:01
czas wypróbować przepis.Wygląda świetnie
MałaMi89 17.04.2015 14:39
To ciasto się do mnie uśmiecha :)) zapisuję więc - postaram się wypróbować :)))
Skotka 17.04.2015 12:28
Bardzo dziękuję, miło mi:)
Krzysztof15 17.04.2015 06:33
pyszne ciacho
RenataZ-et 16.04.2015 20:27
pysznie wygląda
Gracer 16.04.2015 20:05
smaczny przepis
iziona 16.04.2015 19:05
Jestem pełna podziwu dla Twoich wypieków
marcia7 16.04.2015 18:55
idealne do kawy
agnieszka214 16.04.2015 18:47
super smakowtości
Jadwiga/Jaga85 16.04.2015 18:47
Ciasto palce lizać
marenka 16.04.2015 18:35
pyszne ciasteczko...;-)
Agnieszka-87-25 16.04.2015 18:34
mniam delikatne jak puszek
Kolorowa 16.04.2015 18:22
fajne ciasto ;)
Anna169Hosz 16.04.2015 18:05
Wygląda bardzo apetycznie!
Małgorzata Pin 16.04.2015 17:50
Pięknie i apetycznie wygląda ciasto.
iskierka.ag 16.04.2015 17:41
Apetyczne i śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak