Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fiskeboller - skandynawskie pulpeciki z dorsza

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z dorsza 20 dag
kasza jęczmienna 6 łyżek
pieczarki 30 dag
koperek 5 łyżek
śmietana 12% 1 szklanka
bulion rybny 3 szklanki
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
czosnek 1 ząbek
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Fiskeboller - skandynawskie pulpeciki z dorsza

Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie na miękko, przelewamy zimną wodą na sitku. Ryby należy zmielić lub zblendować blenderem, dodajemy do kaszy. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, solimy i pieprzymy. Dodajemy bułkę oraz wybijamy jajka. Dokładnie wyrabiamy masę rybną. Następnie mokrymi dłoniami formujemy z masy kule i obsmażamy na złoto. Pieczarki przesmażamy kilka minut na maśle, solimy. Bulion rybny należy zagotować. Następnie wrzucamy do niego kotleciki rybne z pieczarkami. Gotujemy 20 minut. Zaprawiamy śmietaną i dodajemy koper. Doprawiamy sos do smaku gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem. Podajemy jako dodatek do ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.04.2015 11:12
chętnie zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak