Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO ROZETOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 375 gram
margaryna 75 gram (rozpuszczonej)
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 1 szt
drożdże świeże 30 gram
sól szczypta
mleko 3,2% 0,5 szkl
cukier 50 gram

Nadzienie

konfitura wiśniowa
płatki migdałowe 100 gram

Polewa

cukier puder 100 gram
sok z cytryny 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO ROZETOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI

Kroki postępowania

1
1/ W mniejszej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozetrzeć, następnie dodawać stopniowo letnie mleko ciągle ucierając, by drożdże dobrze się rozpuściły. Zaczyn odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, jeżeli będzie się kleiło ale nie powinno. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2/ Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 50x30cm. Równomiernie posmarować konfiturą wiśniową i posypać migdałami.
Krok 1 - CIASTO ROZETOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI  foto
2
3/ Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 14 jednakowych części (jak kopytka). Tortownicę 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć kawałki ciasta. Odstawić jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia.
Krok 2 - CIASTO ROZETOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI  foto
3
4/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30-40 min do suchego patyczka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i jeszcze gorące ciasto posmarować polewą.
Krok 3 - CIASTO ROZETOWE Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mancia w kuchni 20.04.2015 12:06
coś wspaniałego to ciasto... mniam!
Klausia 17.04.2015 20:34
podoba mi się :)
wwwiolka 16.04.2015 15:18
Bardzo fajny przepis.
monika141 16.04.2015 12:52
pyszne ciacho aż ślinka cieknie
wyattearp 16.04.2015 12:43
rewelacja !!!!!!!!!!!!!
Mniam 16.04.2015 11:33
Smaczne ciasto. Najbardziej podoba mi się w nim to, że nie trzeba je kroić. Można sobie kawałek oderwać :)
IZABELA29 16.04.2015 10:07
Warto zrobić
barbara11561 16.04.2015 09:21
przepyszne bułeczki
Krystyna32 16.04.2015 09:12
bardzo apetyczne ciasto
gosia56 16.04.2015 08:59
super ciasto;)
Alex_M 16.04.2015 08:38
super ciacho :)
aginaa 16.04.2015 08:33
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak