Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym. Rewelacyjny, efektowny deser.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 2/3 opakowania
margaryna 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
jogurt grecki 3 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki
mąka tortowa 550 gramów
wanilia 1 sztuka

MASA

budyń śmietankowy 1 opakowanie
margaryna 250 gramów
cukier puder 1 szklanka
spirytus 4 łyżki
wanilia 1/2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy pokruszone drożdże, żółtka, ziarenka z wanilii, jogurt, cukier i mieszamy aż się wszystko połączy, wystarczy łyżką, następnie dodajemy pokrojoną zimną margarynę, mąkę i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym foto
2
Ciasto wygląda prawie jak kruche, ale będzie wspaniałe takie listkowane, żeby osiągnąć taki efekt, należy po wyrobieniu, rozwałkować go 3-4 razy na stolnicy na prostokąt, nie jakoś dokładnie, poprostu by było płaskie, złożyć do środka tworząc maleńki kwadracik, po czym znów rozwałkować.
Krok 2 - Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym foto
3
Ciasto wałkujemy na cienki placek mniej niż 5mm bo rurki wyjdą zgrabne, jeśli będzie grube ciasto wyjdą wielkie rury :D Paski dobrze mieć na 3cm by nawijając na foremki, mogły swobodnie na siebie zachodzić, zwijamy ciasno, dociskając każdą warstwę.
Krok 3 - Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym foto
4
Tak przygotowane pieczemy ok 2-25 min w tem 180st do zrumienienia się, ściągamy gorące z foremek, gdy ostygną połamią się, układamy na kratce by ostygły, one na początku są mięciutkie potem zrobią się twarde i kruche.Z tej porcji wyszło 24 szt. dużych rurek.
Krok 4 - Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym foto
5
MASA :

Budyń gotujemy w 250ml mleka, powinien być dość gęsty, studzimy.
Margarynę bądż masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy ziarenka wanilii, sok z cytryny, powoli budyń cały czas ubijając, jeśli by się masa zaczęła rozwarstwiać, należy dodać więcej margaryny, ucierać aż będzie puszysta i kremowa, na koniec dodajemy alkohol, z wyczuciem. Jeśli będą spożywać to dzieci można pominąć.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 5 - Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym foto
6
Nadziewanie zaczynamy od szerszej części, wkładamy końcówkę głęboko i wyciskamy masę, następnie z drugiej strony to samo, na koniec rurki osypujemy cukrem pudrem, schładzamy i podajemy.
Krok 6 - Rurki krucho-drożdżowe z wanilią i kremem budyniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 09.03.2024 11:20
Jedna uwaga nie ma większej połowy, może być większa część. Połowy jak sama nazwa wskazuje są równe.
cukiereczek 14.11.2015 14:09
boskie rurki
Hrabina w kuchni 16.04.2015 22:30
Pyszne rurki :)
Wacław 16.04.2015 17:15
poprosze o jedną ;-)
Beatris 16.04.2015 15:30
Pyszne słodkości:)
Skotka 16.04.2015 12:59
Bardzo ładne, z wyrazistym kremem:) Pycha:)
wyattearp 16.04.2015 12:44
fajne rurki !!!!!!!!
Zdzisław 16.04.2015 11:57
takie słodkości bardzo lubię
Franciszek 16.04.2015 11:49
Super rureczki
Maridka19 16.04.2015 11:13
Pyszności :)
iskierka.ag 16.04.2015 11:03
Uwielbiam rurki, bardzo apetycznie wyglądają :)
pajbek 16.04.2015 10:46
Pyszne :-)
Motorek 16.04.2015 10:21
pyszne rureczki
Róża1 16.04.2015 09:47
przepyszne rureczki :-)
mysza75 16.04.2015 09:44
bardzo fajne rurki
iziona 16.04.2015 09:25
Przepiękne z chęcią bym porwała jedną
barbara11561 16.04.2015 09:23
przepyszne ciasteczka
Krystyna32 16.04.2015 09:13
wspaniałe rurki :)
fotoviderek 16.04.2015 09:11
Takie rurki lubię :)
Alex_M 16.04.2015 08:38
wyglądają pysznie :)
IKrakowianka 16.04.2015 08:37
uwielbiam :)
Mama niejadka 16.04.2015 08:35
Śliczne, zjadła bym jedną :)
VioletoweKucharzenie 16.04.2015 08:28
rewelacyjne rureczki!
Magula 16.04.2015 08:03
ale bym zjadła takie
katerinaJ 16.04.2015 07:46
Wyglądają przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak