Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane udka kaszą jęczmienną

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
kasza jęczmienna 5 łyżek
jajko 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 2 szklanki
koperek 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane udka kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Mięso należy obsypać ulubionymi przyprawami (u mnie papryka słodka) i odstawić na 1 godzinę.
Następnie z uda kurczaka zdejmujemy nożem skórkę, zaczynając od części większej w kierunku pałki (w tym miejscu zostawiamy ją). Dzielimy ćwiartkę i na dwie części jak na zdjęciu.
Krok 1 - Faszerowane udka kaszą jęczmienną  foto
2
Następnie kontynuujemy zdejmowanie skóry z pałki. Powinna być zdjęta do kostki, a kość przecięta w miejscu wskazanym na zdjęciu (należy przełamać kość w razie gdyby nóż nie był w stanie jej przeciąć).
Krok 2 - Faszerowane udka kaszą jęczmienną  foto
3
Powstają nam trzy elementy: Udko, które możemy upiec lub ugotować w rosole, pałka oraz skórka do faszerowania.
Krok 3 - Faszerowane udka kaszą jęczmienną  foto
4
Pierwszą część możemy wykorzystać dowolnie lub też zamrozić, jeśli nie mamy na nią pomysłu. Z pałki należy zdjąć mięso. Mięso rozpulchniamy blenderem, ma być puszyste. Następnie kroimy paprykę w bardzo drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy papryką ostrą, słodką, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem, wyrabiamy masę. Wbijamy jajka, dodajemy koper oraz kaszę jęczmienną. Mieszamy wszystko łyżką. Zdjęte z udka skóry faszerujemy przygotowaną masą i układamy w naczyniu żaroodpornym (możemy posypać papryką słodką), zalewamy bulionem. Pieczemy wszystko przez godzinę w temp. 170 stopni. Po wyjęciu należy odczekać 10 minut i podać do stołu.
Krok 4 - Faszerowane udka kaszą jęczmienną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 11.07.2015 20:43
Na początku przepisu myślałam że będziesz wyjmować kości i faszerować mięso a to bardziej faszerowana skórka, takiego sposobu jeszcze nie widziałam, fajne, bardzo pomysłowe:)
Anna169Hosz 28.06.2015 08:34
Prawdziwe pyszności!
Kasiaaa 22.04.2015 16:29
Fajny pomysł :)
ben-ka 18.04.2015 10:45
Podoba mi się przepis, kaszą nie nadziewałam udek.
Aleksandra/Olcia 16.04.2015 14:52
bardzo apetyczne danie, nadaje się nawet na "proszony obiad" pycha
jasiek 15.04.2015 19:08
niezły farsz
ilka01 15.04.2015 19:04
pyszności :)
Edith85 15.04.2015 18:01
bardzo smakowite danie :)
Agnieszka-87-25 15.04.2015 17:00
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak