Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem czekoladowy do pieczywa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 100 g
śmietanka kremowa 200 ml
czekolada 200 g
aromat waniliowy
sól szczypta
masło 2 łyżki

Porada

Składniki na słoik o pojemności około 300ml

Przepis i sposób przygotowania na: Krem czekoladowy do pieczywa

Kroki postępowania

1
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Im bardziej intensywny jest kolor karmelu tym bardziej gorzki jest krem.
Krok 1 - Krem czekoladowy do pieczywa foto
2
Do karmelu dolewamy śmietankę. Nie przejmujcie się , że karmel stwardnieje... zaraz go rozpuścimy ;)
Krok 2 - Krem czekoladowy do pieczywa foto
3
Energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy sól.
Krok 3 - Krem czekoladowy do pieczywa foto
4
Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy pokruszoną/pokrojona czekoladę oraz 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.
Krok 4 - Krem czekoladowy do pieczywa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 27.04.2015 21:10
Uwielbiam domowe smarowidła do pieczywa. Zarówno te na słodko jak i wytrawnie. Krem zapowiada się smakowicie.
kloruś 27.04.2015 20:51
dziękuję za spostrzegawczość ;) pozdrawiam
paulette17 27.04.2015 18:11
Super :) domowe najlepsze. Sama też robię takie kremy. Najczęściej jednak z orzechów. W przepisie nie podałaś ile gram czekolady :) Pozdrawiam :)
Dawid97 27.04.2015 15:58
fajny pomysł
irenka 27.04.2015 14:24
fajny przepis ,muszę wypróbować ,na pewno pyszny krem
Monika78 27.04.2015 12:31
Super smaczne
dom-agi 27.04.2015 12:30
Domowe najlepsze!
iziona 27.04.2015 11:46
Pyszna bomba kaloryczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak