Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "włoski"
Masa orzechowa- Orzechy mielimy. Mleko zgotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy orzechy, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę orzechową wykładamy na podpieczony spód.
Masa serowa- Masło miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone oraz mąki. Pod koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę orzechową. Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni- warto wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Wówczas para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia, żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Dekoracja:
· wiśnie kandyzowane w słodkim syropie- słoiczek 450 g
Wystudzone ciasto zdobimy wiśniami kandyzowanymi w słodkim syropie.