Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy ser biały

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 litra
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: domowy ser biały

Świeże mleko ( ja używam wiejskiego) wlać do garnka i odstawić na dwa w dni w ciepłe miejsce, aby mleko się zsiadło. Do zsiadłego mleka dodać szczyptę soli i delikatne wymieszać. Zacząć powoli podgrzewać od czasu do czasu mieszając do momentu kiedy zaczyna parzyć nas w palec. Wyłączyć palnik. Całość odcedzić na bardzo drobnym sitku lub gazie. Odcedzony płyn jest serwatką. Natomiast na sitku mamy pyszny twarożek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 25.08.2015 07:10
mam za duzo mleka wiejskiego i wiem teraz co z nim zrobie
Czarnula666 26.04.2015 19:07
też nie robiłam i jestem ciekawa jak to wyjdzie :)
Róża1 25.04.2015 16:46
nigdy nie robiłam , ale może warto pierwszy raz zrobić :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak