Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z grochem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 1 szklanka/łuskany
woda 4 szklanki
włoszczyzna 1 pęczek
buraki ćwikłowe 1/2 kg
śmietana 3/4 szklanki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
chrzan tarty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z grochem

Wykonanie:
Groch namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Z włoszczyzny lub z kostek warzywnych ugotować wywar. Buraczki umyć, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości, obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki zalać wywarem, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką z odrobiną gorącego wywaru, po czym dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, chrzanem i zagotować. Groch rozłożyć na talerze i zalać barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 24.04.2015 21:00
Nie jadłam jeszcze takiej wersji barszczu :)
Łukasz15 24.04.2015 20:26
Ciekawe połączenie
miodunka 24.04.2015 20:05
jsk dla mnie to nietypowa mieszanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak