Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT MOTYL

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka

Krem piankowy

galaretka truskawkowa 4 szt
śmietana kremówka 1 litr
czekolada mleczna 1 szt

Krem dekoracyjny

śmietana kremówka 500 ml
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
zielony barwnik
galaretka truskawkowa 1 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
truskawki 6 szt
banan 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: TORT MOTYL

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Jajka dokładnie myjemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżeczki octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy, żeby wyrosły. Mąkę tortową, kartoflankę i proszek przesiewamy. Białka ubijamy z odrobiną soli, po czym utrwalamy cukrem.
Gdy piana będzie odpowiednio sztywna, stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach około 2 minut. Przesianą mąkę dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając silikonową łopatką.
Krok 1 - TORT MOTYL foto
2
Ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25- 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia.
Krok 2 - TORT MOTYL foto
3
KREM PIANKOWY
Galaretki rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Do gorącej galaretki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo lekko gęstniejącą galaretkę.
Krok 3 - TORT MOTYL foto
4
KREM DEKORACYJNY
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody ( ¼ szklanki ) Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i barwnik.
Krok 4 - TORT MOTYL foto
5
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Biszkopt przecinamy na dwa spody, a następnie na dwie równe połówki i układamy zaokrąglonymi bokami do siebie.
Krok 5 - TORT MOTYL foto
6
Posługując się nożem nadajemy skrzydłom odpowiedni kształt. Biszkopt przekładamy kremem piankowym, nakładamy górne części biszkoptu i ponownie pokrywamy kremem piankowym. Wkładamy do lodówki, by pianka mogła swobodnie gęstnieć. Gdy będzie sztywna zabieramy się za wykończenie tortu. Boki ozdabiamy zielonym kremem. Ozdobne krawędzie tworzymy również na górnej części tortu, żeby galaretka nie wylała się na boki. Pokrojone owoce układamy na skrzydłach motyla. Na środek łączący skrzydła nakładamy czekoladowy batonik. Żelki w kształcie dżdżownic posłużą za niezwykle efektowne czułki. Na koniec powoli wylewamy lekko gęstniejące galaretki. Gotowy tort chłodzimy w lodówce.
Krok 6 - TORT MOTYL foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 04.07.2015 20:18
Taki wesoły torcik wywołał by uśmiech na nie jednej buźce:)
usmiech 01.07.2015 21:07
bardzo ładny torcik
Ada-Gaba 26.06.2015 19:09
piękny torcik
Ewa Wojtaszko 11.06.2015 12:45
pięknie wyszedł Ci ten torcik :)
endzi
endzi 01.05.2015 21:37
fajnie wyglada ten torcik
Bartek Klucha 27.04.2015 12:05
bajeeeer :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak