Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec śnieżny

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Masa makowa

mak 250 g suchy mielony
cukier 100 gram
białko 3 sztuki
miód prawdziwy 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
mleko 150 ml
bakalie 3/4 szklanki
aromat migdałowy

Masa śmietanowa

śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki

Masa orzechowa

masło 200 gram
cukier puder 80 gram
cukier waniliowy
żółtko jajek 3 sztuki
orzechy włoskie 150 gram mielone
mleko 1/2 szklanki
spirytus

Dekoracja

czekolada gorzka 4 kostki
śmietana kremówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec śnieżny


Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy ( 38 x 23). Równo rozsmarować i piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.
Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do schłodzenia.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć na zimny mak. Schłodzić.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus do smaku. Wyłożyć na masę śmietanową.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.12.2015 15:52
wygląda imponująco
Jagódka77 01.05.2015 10:47
wygląda rewelacyjnie, wyobrażam sobie jak smakuje
gusia1000 23.04.2015 03:07
Piękny , jak z obrazka.
Jadwiga/Jaga85 22.04.2015 22:17
Jak zawsze śliczny!
mysza75 22.04.2015 17:07
co za pyszne i piękne ciacho
wyattearp 22.04.2015 12:24
apetyczny kąsek
Mniam 22.04.2015 11:39
Ciasto nie dość, że przepyszne to jeszcze pięknie wygląda :)
Hrabina w kuchni 22.04.2015 10:37
Wygląda przepysznie!
Seba 22.04.2015 10:02
extra ciacho
kloruś 22.04.2015 10:01
wygląda fantastycznie! zjadłabym oczami!
Janina 22.04.2015 08:48
Pycha ciacho;)
2milutka 22.04.2015 08:15
Wspaniałe ciacho :>)
Maridka19 22.04.2015 07:57
Smaczne ciasto :)
Ola1984 22.04.2015 07:31
Apetycznie się prezentuje. Fajna dekoracja :)
monika141 22.04.2015 07:25
ciacho wygląda super i na pewno jest pyszne
bietka 22.04.2015 06:46
rewelacyjne ciacho :)
Krzysztof15 22.04.2015 06:32
pyszne ciasto
Róża1 22.04.2015 00:06
wspaniałe ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
misia53 21.04.2015 23:44
ależ smakowite ciasto
Iwusia 21.04.2015 22:42
ależ on pięknie wygląda
joanna43 21.04.2015 22:38
cudownie się prezentuje
Benita 21.04.2015 22:21
Wygląda super
MałaMi89 21.04.2015 22:18
Ciasto super, ale najbardziej to mi się podoba misterna dekoracja :)))
Sroczka 21.04.2015 21:54
Z chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta.
Mama niejadka 21.04.2015 21:19
Ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak