Przepis i sposób przygotowania na: Grecka mousaka
2. Podsmażone ziemniaki przekładamy na sito lub ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
3. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą.
4. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka z cebulą. Podsmażamy. Dodajemy mięso, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Mieszamy.
4. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy na jednolitą masę.
5. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy w plastry średniej grubości, solimy i smażymy na patelni z obu stron.
6. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, następnie plastry bakłażana i cukinii. Następnie wykładamy mięso z dodatkami.
Sos beszamelowy:
1. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy mleko, zagotowujemy ciągle mieszając.
2. Gdy sos zacznie gęstnięć dodajemy rozkłócone jajko i ciągle mieszamy.
3. Dodajemy starty na tarce na grubych oczkach ser i ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą i mieszamy.
4. Sos wykładamy na mousakę i pieczemy w temp. 180 stopni c około 30 minut do momentu utworzenia się złocistej skorupki.