Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort na 30 urodziny

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa śmietanowa

serek mascarpone 90 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 800 ml
cukier puder 10-12 łyżek

biszkopt jasny

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier kryształ 4/5 szklanki
jajko 5 sztuk
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

biszkopt ciemny te same składniki plus

kakao 3 łyżki

poncz

herbata 6 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
cukier kryształ 1 łyżeczka

masa czekoladowa

śmietana kremówka 250 gram
czekolada gorzka 1 tabliczka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tort na 30 urodziny

Kroki postępowania

1
pozostałe składniki nie będące na liście DS, więc dodaje je tutaj.

Śmietan fix-1.5 opakowania - do masy czekoladowej

Masa cukrowa- opis pod zdjęciem
Dżem kakaowo - śliwkowy - do przełożenia biszkoptu, 1 słoiczek
Kruszony, kolorowy opłatek
Banan-2 sztuki


Śmietanowa Masa: Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywną masę, już pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serki mieszamy mikserem zaledwie chwile, by pozbyć się grudek.

Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę podzieloną na mniejsze kawałku rozpuszczamy na ogniu (małym). Następnie powtarzamy tę czynność. Gdy czekolada nam się wystudzi dodajemy ją ok 4 łyżek śmietany. Do miski, w której wcześniej została zmiksowana śmietana, następnie połączona ze śmietan fixem dodajemy cukier puder i wmieszamy go w nią Następnie łączymy czekoladę ze śmietaną delikatnie mieszając.
Krok 1 - tort na 30 urodziny foto
2
Biszkopt jasny : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy.
Krok 2 - tort na 30 urodziny foto
3
Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na dużą, okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Ja tego biszkoptu w tym przypadku nie dzieliłem na części.
Krok 3 - tort na 30 urodziny foto
4
Biszkopt ciemny-przygotowujemy tak samo jak jasny tylko dodajemy na końcu kakao i drewnianą łyżką musimy je wmieszać w ciasto.
Krok 4 - tort na 30 urodziny foto
5
biszkopt ciemny pieczemy tak samo jak biszkopt jasny
Krok 5 - tort na 30 urodziny foto
6
Ten biszkopt przekroiłem na pół. Na ciemny biszkopt wykładamy jeden słoik dżemu,przykrywamy jasnym biszkoptem.
Krok 6 - tort na 30 urodziny foto
7
Nasączamy ponczem, wykładamy masę śmietanową (zostawiamy część, by wysmarować boki. Następnie przykrywamy ciemnym biszkoptem. Nasączamy ponczem.
Krok 7 - tort na 30 urodziny foto
8
masa cukrowa:
cukier 10 dag Lubię Nie lubię
cukier puder 1 kg Lubię Nie lubię
żelatyna spożywcza 5 łyzek Lubię Nie lubię
margaryna 4 łyżki Lubię Nie lubię
woda zimna 100 ml


Uwaga bardzo ważne- cukier 10 dag,chodzi o glukozę, nie było jej w składnikach dlatego wybrałem cukier.

Ciągle szukałem na internecie przepisu na masę cukrową a nie jest to łatwe.
Żelatynę rozpuszczamy w ziemnej wodzie, w 100 ml. Odstawiamy ją do napęcznienia na okres 5-10 minut.


Następnie żelatynę ustawiamy na garnku, w którym gotuje się woda i rozpuszczamy ją ciągle mieszając.
Dodajemy naszą glukozę i po 60 sekundach ściągamy ją z ognia. Dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła.

POwoli dodajemy koniecznie przesiany cukier puder.Gdy masa będzie gotowa przekładamy na stolnicę.

a Dodajemy cukier puder powoli ciagle zagniatając. Pamiętajmy aby wcześniej podsypać stolnicę cukrem pudrem gdyż masa lubi się kleić. . Masa cukrowa ma być plastyczna. Nie może kleić się do rąk
Uwaga cukru pudru może pojść więcej lub mniej.. dużo zależy od firmy cukru pudru.

Masę mozemy wałkowac .

Masę cukrową wałkujemy, wykrawamy okrąg o wielkości naszego biszkoptu. Dowolnie zdobimy. Boki smarujemy masą śmietanową, i posypujemy opłatkiem.
Krok 8 - tort na 30 urodziny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 21.04.2015 18:21
fajny pomysł na torcik
aginaa 21.04.2015 17:11
pyszny torcik
Kasnaj 21.04.2015 16:19
fajna torcik
Mniam 21.04.2015 15:56
:) Fajny tort. Zrobiłabym taki dla mojego brata Kamila, który w tym roku kończy 30lat :))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak