Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe sushi z gruszką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 100 g
sól 1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat (lub szafran) 1/3 łyżeczki
ogórek 1/2 szt
gruszka 1/2 szt
łosoś 100 g
serek śmietankowy 2 łyżki
nori 2 arkusze
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
woda zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe sushi z gruszką

Kroki postępowania

1
Przygotować ryż: woreczek ryżu zalać zimną wodą i przemieszać kilka razy, potem kilkakrotnie przepłukać zmieniając wodę aż woda będzie przejrzysta. Woreczek pozostawić w wodzie przez 15 minut. Następnie zalać woreczek zimną wodą, tak aby nie wystawał, przykryć pokrywką i szybko doprowadzić do wrzenia, potem gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wylać wodę i pozostawić jeszcze ryż pod przykryciem przez 10-15 minut. Wysypać ryż z woreczka, wymieszać z solą, podzielić na pół i jedną część wymieszać z szafranem lub mielona kurkumą. Odstawić ryż do całkowitego wystygnięcia.
Krok 1 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
2
Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć z łososia skórę, posypać pieprzem cytrynowym i usmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na ręcznik papierowy, wystudzić i pociąć na słupki.
Krok 2 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
3
Ogórka i gruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Jeśli ogórek ma twarde pestki to najlepiej wyciąć środek.
Krok 3 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
4
Na desce umieścić arkusz alg i wyłożyć jedną część ryżu (bez szafranu) pozostawiając margines od góry ok. 4 cm, rozprowadzić go palcami maczając je w wodzie.
Krok 4 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
5
Posmarować ryż serkiem śmietankowym ok. 3 cm od dolnej krawędzi.
Krok 5 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
6
Położyć słupki gruszki, łososia i ogórka. Zawinąć arkusz alg mocno dociskając, górną krawędź algi posmarować odrobiną wody aby dobrze się skleił. Pociąć rulon ostrym nożem na ok. 8 części (o grubości ok. 2 cm). Tak samo zrobić z drugą częścią ryżu (z szafranem) ale nie dodawać serka na ryż. Podawać sushi z sosem sojowym i innymi sosami azjatyckimi.
Krok 6 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 21.04.2015 19:26
Fajnie wygląda i pewnie pyszne!!
Małgorzata Pin 21.04.2015 18:47
Fajny przepis, czy mogę spróbować?
Gracer 21.04.2015 16:29
fajny przepis
Jadwiga/Jaga85 21.04.2015 15:47
Prezentuje się super!
jagoda5913 21.04.2015 15:30
Muszę takie wypróbwać
kloruś 21.04.2015 13:35
chętnie bym skosztowała!
AnnieB 21.04.2015 12:15
Nigdy nie robiłam sama sushi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak