Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z jabłkami i cynamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

jajko 4 szt
mąka 4 szk
cukier 1 szk
mleko 1 szk
olej 1 szk
drożdże 0,5 kostki
jabłka 2-3 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cynamon Prymat wg uznania

Kruszonka

masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z jabłkami i cynamonem

Drożdże posypać niewielką ilością cukru i mąki oraz zalać niewielką ilością ciepłego mleka. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie jabłka połączyć z ciastem.
Formę do pieczenia ciasta natłuścić i przełożyć ciasto.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Całość wymieszać, zagnieść i pokruszyć na cieście.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 23.05.2015 10:21
pyszna drożdzówka;)
adelajda 08.05.2015 11:36
uwielbiam drożdżowe z owocami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak