Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab domowy w chlebku pita

5.0
(101)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej 2 łyżki

Chlebek pita:

mąka do pizzy 2 szklanki
woda przegotowana 1/2 szklanki
oliwa 2 łyżki
drożdże świeże 10 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat
Bazylia suszona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Dodatki:

pomidor 2 sztuki
sałata lodowa
ogórek zielony 1 sztuka
rzodkiewka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka

Sos czosnkowy:

majonez 150 gramów
śmietana 30% 3 łyżki
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Kebab domowy w chlebku pita

Kroki postępowania

1

W pierwszej kolejności przygotowujemy chlebki pita, gdyż jest to proces czasochłonny, ale efekt ostateczny niesamowity. Możemy do tego kebabu również użyć gotowych chlebków pita dostępnych w każdym sklepie.

Krok 1 - Kebab domowy w chlebku pita foto
2

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Z połowy porcji wody, drożdży, cukru i łyżki maki przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy resztę wody, sól, olej, przyprawy oraz wyrośnięty rozczyn i energicznymi ruchami wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeżeli zdarzy się tak, że ciasto będzie bardzo kleiło się do ręki to podsypujemy je delikatnie mąką, a jeżeli będzie twarde dodajemy wody. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić ładnie od ręki. Jeżeli takie będzie odstawiamy je do wyrośnięcia na 45 minut, do momentu aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto staramy się podzielić na pięć równych części, z każdej z nich formułujemy bułeczkę, odkładamy na blat posypany mąką i przykrywamy na 15 minut ściereczka, aby ciasto miało czas wyrosnąć. Wyrośnięte bułeczki wałkujemy na grubość 1 cm, delikatnie przekładając placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W przepisie, z którego korzystałam było napisane, aby pozostawić placki do wyrośnięcia na 20 minut, ale ja tego nie robiłam i prosto blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekłam przez 10 minut, aż chlebki napuchły i nabrały złotego koloru, z pieczeniem trzeba uważać aby ich bardzo nie wysuszyć. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i przekrajamy na pół.

Krok 2 - Kebab domowy w chlebku pita foto
3

Warzywa kroimy w kostkę, sałatę rwiemy w dłoni. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu łączymy dokładnie ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę i łączymy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Krok 3 - Kebab domowy w chlebku pita foto
4

W czasie, gdy czekamy na to, żeby ciasto nam wyrosło przygotowujemy kolejne etapy domowego kebaba. Zaczynamy od mięsa. Myjemy je dokładnie, osuszamy i kroimy w cienkie paski lub kostkę, to w jaki sposób to zrobimy zależy od naszego gustu i upodobań. Mięso pokrojone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i olej i mieszamy dokładnie, odstawiamy na 20 minut, aby mogło się przegryźć z przyprawami i nabrać aromatu. Po tym czasie smażymy bez dodatku oleju na rumiany kolor.

Krok 4 - Kebab domowy w chlebku pita foto
5

Pity jeszcze ciepłe kroimy na pól i wkładamy nadzienie: mięso, warzywa i sos.

Krok 5 - Kebab domowy w chlebku pita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.04.2015 17:43
kusząco wygląda
dollce 09.04.2015 23:30
Pyszności :)
cooked 09.04.2015 20:45
pychotka! :):)
Gracer 09.04.2015 19:56
zjadłoby się
gosia561 09.04.2015 19:49
robię dziś na kolację
joanna43 09.04.2015 19:26
o wow, ale bym zjadła
Barbara777 09.04.2015 18:25
świetnie zrobione
magdziorka6 09.04.2015 17:43
pyszne już mam na niego ochotę
Bernadeta1 09.04.2015 16:29
domowe zawsze smaczniejsze
IwonaDD 09.04.2015 16:04
pychota!!!!!!
Cynamonka 09.04.2015 14:36
Pyszne i zdrowsze fastfoody, jednak co z domu to z domu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak