Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pałki z kurczaka

5.0
(466)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czyż jest coś pyszniejszego niż chrupiąca, doskonale doprawiona przyprawiona, pieczona skórka kurczaka? To właśnie właściwe zamarynowanie mięsa powoduje, że jego skórka jest chrupiąca, a samo mięso miękkie i aromatyczne. Sięgnijcie po ciekawy przepis na pieczone pałki z kurczaka. 

Dania z drobiu to wspaniały pomysł na obiad - Sprawdźcie przepisy

Składniki:

Składniki:

pałki z kurczaka 10 sztuk
oliwa 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
cukier 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pałki z kurczaka

  • Prosty przepis na pieczone pałki z kurczaka
  • Pieczony kurczak w marynacie
  • Ziołowa marynata do kurczaka

Kroki postępowania

1

Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek.

Krok 1 - Pieczone pałki z kurczaka foto
2
Marynatą natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Pieczone pałki z kurczaka foto
3

Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki (w bezpieczny sposób, np. przy pomocy łyżki). Dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. 

Krok 3 - Pieczone pałki z kurczaka foto

Pieczone pałki z kurczaka są bardzo proste w przygotowaniu, gdyż wystarczy jedynie oczyścić mięso, a następnie zamarynować je w ulubionych przyprawach. Kluczowe jest tutaj pieczenie, które wpływa na chrupkość skórki. Oczywiście jeśli nie chcecie by pałki z piekarnika były zbytnio przypieczone - kontroluj czas i temperaturę ich pieczenia!  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Młody Kucharz 13.03.2024 16:33
Wyszło pyszne i mięciutkie. Polecam ten przepic
Aga 08.01.2024 07:20
Czy tak długie pieczenie nie wysuszy kurczaka za bardzo???
Doradca Smaku 24.01.2024 13:43
Przez połowę czasu pieczemy kurczaka pod przykryciem, więc będzie on soczysty.
Karolina 12.08.2022 14:38
Gratuluje pomysłu zlewania tluszczu z gorącego naczynia z piekarnika tym oto sposobem mam do wymiany płyte indukcyjną, naczynie przy takim pieczeniu robi sie tluste i wypada z rąk w moim przypadku na plyte indukcyjną która pękła w pół
Aleksa 21 godzin temu
No nie wina autora, trzeba swojej głowy używać... ale porada zalewania tłuszczu z gorącego naczynia tak żeby kurczak nie wypadł też mądra nie jest.
Kantor 16.03.2023 11:20
Tak to jest jak się nie umie obchodzić w kuchni,widocznie kuchnia ci nie lubi, w kuchni trzeba myśleć
Gość 13.01.2023 12:22
To nie wina autora przepisu że Panu się wyslizglo naczynie. Po drugie kto normalny robi takie rzeczy na płycie indukcyjnej? W kuchni szafek nie ma ?
Kasia 17.12.2022 12:02
Ja tluszcz zlewam przy zlewie
dow1346 05.11.2022 13:35
Tak, to jest na pewno wina autora przepisu. Rozważ pozew sądowy
Ania 01.10.2022 14:34
Brawo Karolina!!!
D 21.08.2022 13:31
No to już tylko i wyłącznie twój problem. Co to ma do przepisu?
Doradca Smaku 16.08.2022 09:21
Bardzo mi przykro z powodu uszkodzenia płyty indukcyjnej. Zgadzam się, że zdecydowanie nie powinno się robić podobnych operacji nad płytą indukcyjną. W przepisie nie jest podane w jaki sposób należy zlać tłuszcz do miseczki. Jak zawsze przy gorących i tłustych potrawach trzeba bardzo uważać.
agnieszka214 09.04.2015 18:17
w takiej marynacie jest pychota
w mojej kuchni 09.04.2015 18:12
pyszne danie podano do zjedzenia..
Seba 09.04.2015 10:37
bardzo dobre
Mancia w kuchni 09.04.2015 10:06
prosto, a jak smacznie
Anna133 09.04.2015 10:05
wspaniale wygląda, aż chce się zjeść
bertpvd 09.04.2015 10:02
pyszne danie
R'n'G Kitchen 09.04.2015 09:37
Przepiękne
wwwiolka 09.04.2015 09:32
Bardzo fajny przepis.
dodi 09.04.2015 08:53
pyszne jedzonko
Edith85 09.04.2015 08:44
wyglądają po prostu rewelacyjnie
ben-ka 09.04.2015 08:30
Lubię takiego kurczaka.
Krystyna32 09.04.2015 08:30
bardzo smaczne
monika141 09.04.2015 08:02
tak przyrządzony kurczak jest pyszny
Ola1984 09.04.2015 07:16
Moja ulubiona marynata do kurczaka ;) Pysznie wyglądają :)
Mniam 08.04.2015 23:06
Takie najlepiej je się palcami. Pyszne!
Megg 08.04.2015 22:54
lubie pieczone kurczaczki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak