Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trzydniowy schab pieczony Zewy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składnik główny

schab bez kości 1,5 kg

Dodatkowo

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łużeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Trzydniowy schab pieczony Zewy

Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać.
Na dno naczynia, w którym będzie marynowało się mięso wsypać trochę marynaty.
Resztę wysypać na schab i masować chwilę aby całe mięso pokryła marynata.
Schab ułożyć w naczyniu, zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przechowywać mięso przez 3 dni kilka razy obracając je i oprószając solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab włożyć do piekarnika najlepiej na kratce, pod spód włożyć blachę.
Schab piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczony wystudzić, włożyć do lodówki a potem kroić na plastry i spożywać np. jako domowa wędlina do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 08.04.2015 12:06
pyszne mięsko
Skotka 07.04.2015 18:32
Uwielbiam domową wędlinę:)
Anna133 07.04.2015 17:09
jestem fanką domowych wyrobów, nawet tych z piekarnika wiemy co jemy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak