Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak faszerowany piersią i brokułami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
pierś z kurczaka 1/2 kg
brokuły 5 różyczek
jajko 2 sztuki
koperek 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 3/4 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak faszerowany piersią i brokułami

Z kurczaka usuwamy kości. Kurczakowi przecinamy grzbiet a jego mięso należy odkroić od kości z obydwu stron.
Nacieramy go papryką słodką, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, odstawiamy. Pierś mielimy, brokuły gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Do piersi dodajemy posiekane brokuły, koper, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, bułkę tartą, solimy, pieprzymy. Masę wyrabiamy i faszerujemy nią kurczaka. Następnie zszywamy go i układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 1 szklanką wody i pieczemy około 1,5 godziny w wysokiej temp. pod przykryciem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy
folię aby kurczak się zarumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak