Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
dżem brzoskwiniowy 3-4 łyżki
ketchup pikantny 3-4 łyżki
cebula 2 szt
przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM

Kroki postępowania

1
1/ Żeberka, opłukać, podzielić na części i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawą uniwersalną i wstawić do lodówki na parę godzin (u mnie noc).
Krok 1 - ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM  foto
2
2/ Cebulę obrać i pokroić w pióra, dodać do mięsa i porządnie wymieszać. Następnie dodać dżem i ketchup (1 do 1). Wymieszać. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 1 godziny, po tym czasie zmniejszyć nieco temperaturę, wymieszać żeberka i piec jeszcze pół godziny.
Krok 2 - ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM  foto
3
3/Upieczone żeberka mają być miękkie i złociste. Gdyby sos, który powstanie podczas pieczenia był rzadki, można go zaprawić 1 łyżką mąki. Żeberka podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kuskusem.
Krok 3 - ŻEBERKA W DŻEMIE BRZOSKWINIOWYM  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOCHA 15.04.2023 15:24
Czy pieczemy w rękawie, czy w naczyniu pod przykryciem?
Doradca Smaku 18.04.2023 08:56
W naczyniu pod przykryciem.
Benita 15.04.2015 23:30
uwielbiam żeberka w każdej postaci
wyattearp 15.04.2015 12:30
muszą być pyszne
Pani Domu 15.04.2015 07:56
bardzo ciekawy pomysł
Czyki 14.04.2015 20:37
O takich jeszcze nie jadłam, ale na pewno są pyszne:)
Seba 14.04.2015 18:03
Muszą być pyszne
Megg 14.04.2015 17:39
smacznie sie prezentuja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak