Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty omlet z bekonem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 3
białko 3
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
boczek wędzony 5 plasterków
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta

Porada

Żeby omlet nie rozpadł się przy obracaniu możemy pomóc sobie dużym płytkim talerzem.Talerzem nakrywamy patelnię i obracamy wyrzucając omlet na talerz. Pózniej zsuwamy omlet ostrożnie z talerza na patelnię

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty omlet z bekonem

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w plasterki. Smażymy z obu stron
Krok 1 - Puszysty omlet z bekonem foto
2
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy mikserem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Krok 2 - Puszysty omlet z bekonem foto
3
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do żółtek. Mieszamy łyżką
Krok 3 - Puszysty omlet z bekonem foto
4
Wlewamy masę na boczek. Przykrywamy i smażymy.
Krok 4 - Puszysty omlet z bekonem foto
5
Usmażony omlet z jednej strony przewracamy na drugą. Smażymy do zrumienienia
Krok 5 - Puszysty omlet z bekonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.04.2015 08:39
nie robiłam takiego
Sroczka 13.04.2015 16:28
Zjadłabym taki omlet.
Ola1young 13.04.2015 15:24
pyszne śniadanko :)
Aleksandra/Olcia 13.04.2015 15:22
smaczna propozycja na śniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak