Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny barszczyk z uszkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszczyk

pietruszka 3 korzenie
buraki czerwone 1/2 kg
marchew 2 sztuki
seler 1/2 bulwy
koper 1 pęczek
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Uszka

woda mineralna 2 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
olej 1/2 szklanki
grzyby suszone 30 dag
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszczyk z uszkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz sól. Wlewamy olej, następnie ciepłą wodę. Mieszamy łyżką . Wsypujemy tyle mąki, aby konsystencja ciasta była gęsta i sprężysta. Następnie energicznie zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Wigilijny barszczyk z uszkami  foto
2
Po zagnieceniu ciasto przykrywamy dużym talerzem i odstawiamy na 15 minut.
Po upływie tego czasu należy je rozwałkować na placek o grubości około 4 milimetry.
Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła.
Krok 2 - Wigilijny barszczyk z uszkami  foto
3
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie to odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy, przesmażamy razem 10 minut. Grzyby mielimy, dodajemy do nich pieczarki z cebulą. Solimy do smaku i pieprzymy. Wykrojone koła smarujemy wodą. Następnie na każdym kawałku ciasta kładziemy małą porcję farszu i i zlepiamy. Brzeg uszka na zgięciu smarujemy namoczonym wodą pędzelkiem.
Krok 3 - Wigilijny barszczyk z uszkami  foto
4
Zlepiamy ze sobą namoczone brzegi tak, aby wyszedł nam kształt uszka.
Krok 4 - Wigilijny barszczyk z uszkami  foto
5
Uszka obsypujemy mąką i układamy osobno na blacie stołu. Gotujemy 3 litry osolonej wody, wrzucamy uszka i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy listki, pora oraz opieczoną na palniku cebulę. Obieramy buraki, pietruszki, marchewki, selera i kroimy w kostkę, wrzucamy do wody. Następnie solimy. Dodajemy do wywaru koper, grzyb oraz czosnek. Przykrywamy garnek i gotujemy 40 minut. Zdejmujemy z ognia. Wywar z warzywami powinien stać przez 2 godziny. Następnie należy zagotować ponownie i przecedzić. Doprawiamy barszczyk cukrem octem, solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy roztartym majerankiem. Podajemy z uszkami na głębokich talerzach.
Krok 5 - Wigilijny barszczyk z uszkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.04.2015 07:32
apetyczny :)
Grazyna0211 13.04.2015 19:15
szkoda że do świąt tak daleko
cukiereczek 13.04.2015 16:59
aż mi zapachniało tym pysznym barszczykiem
Konczi 13.04.2015 16:38
oj ale mam ochotę na taki wigilijny barszczyk ... a tu na kartach kalendarza dopiero kwiecień ... ehh ....
aginaa 13.04.2015 15:38
apetyczny barszczyk
Habibi 13.04.2015 15:12
bardzo apetyczny barszczyk :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak