Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terrina rybna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

filet z dorsza 300 g
łosoś filet 200 g
jajko 4 szt
białko 2 szt
masło 4 łyżki
śmietana kremówka 150 g
szpinak świeży 100 g
bazylia świeża 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki (posiekana)
szczypiorek usiekany 1 łyżka
sól i pieprz

Sos

śmietana 30% 200 ml
szczypiorek usiekany 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Terrina rybna

Filety dorsza umyłem i osuszyłem , zmiksowałem z 2 jajkami , 1 białkiem i połową śmietany.
To samo zrobiłem z łososiem. Obie masy przyprawiamy solą i pieprzem.
Stopiłem 2 łyżki masła , dodałem 2 łyżki wody , włożyłem listki szpinaku. Mieszałem podgrzewając 5 minut. Ostudziłem , posiekałem i połączyłem z pokrojoną zieleniną i połową masy z dorsza . Ponownie tę część dorsza zmiksowałem.
Podłużną formę wysmarowałem resztą masła . Włożyłem masę z łososia , następnie masę z dorsza ze szpinakiem , na koniec masę z samego dorsza. Przykryłem folia aluminiową.
Formę wstawiłem do kąpieli wodnej , piekłem ok. 45 minut w temperaturze 180° C .
Po ostudzeniu wstawiłem na 3 godziny do lodówki.

Sos : śmietankę połączyłem z winem i sokiem cytrynowym , zagotowałem , wymieszałem ze szczypiorkiem. Formę odwróciłem dnem do góry , terrinę wyłożyłem na półmisek . Podałem z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 26.04.2015 22:33
Wygląda kusząco
luna76 25.04.2015 19:31
Fantastyczne danie!!! :)
caralajna 14.04.2015 20:45
ciekawy przepis :)
Internetowa Kuchnia 13.04.2015 19:26
fajnie wygląda :)
cukiereczek 13.04.2015 16:51
apetyczne
Stenka 13.04.2015 16:16
ciekawy przepis
iskierka.ag 13.04.2015 12:36
To musi byś smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak