Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy tort z serduszkiem
Mus: Maliny rozgnieść i rozgotować, przetrzeć przez sito. Wyszło mi 3 szkl musu. Żelatynę dodać do galaretki i razem wsypać do gorącego musu. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Składniki ponczu wymieszać i nasączyć wszystkie części biszkopta.
Gdy mus zacznie tężeć przygotować masę śmietanową: Galaretkę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać letnią galaretkę i dokładnie wymieszać. W miarę szybko złożyć tort.
Pierwszy biszkopt posmarować połową dżemu, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, wstawić na chwilkę do lodówki. Na śmietanę wyłożyć tężejący mus, znowu wstawić na chwilę do lodówki a następnie na mus wyłożyć połowę pozostałej masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć resztę masy. Trzeci biszkopt posmarować pozostałym dżemem i stroną z dżemem położyć na śmietanie. Tort wstawić do lodówki.
Masa maślana: Masło, mleko ucierać i partiami dodawać cukier puder. Na koniec dodać kilka kropli aromatu i sok z cytryny.
Masę maślaną wyłożyć na zimny tort ( zostawić 2 łyżki) i rozsmarować na górę i boki tortu. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, dociskając. Dokładnie wyrównać i odciąć nadmiar masy cukrowej. Z resztek można zrobić kwiatki. Masę, którą zostawiliśmy włożyć do worka z ozdobną końcówką i na środku zrobić serce.
Lukier: Białko z cukrem i łyżeczką soku z cytryny utrzeć na gładki krem o konsystencji gęstej śmietany. Ucierając dodać odrobinę barwnika. Gdyby lukier był za gęsty dodawać po kropli sok z cytryny. Wyłożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, odciąć różek i wyciskając malować na torcie esy- floresy, pomijając środek serduszka.