Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy tort z serduszkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 lyżeczka płaska
sól 1 szczypta

Mus malinowy

maliny świeże 3 litry
galaretka 1 malinowa
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 250 ml
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda 1/3 szklanki

Masa maślana

masło 3/4 kostki
mleko 1 łyżka
cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny
aromat cytrynowy

Poncz

woda 1/3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny

Lukier królewski

białko
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
barwnik spożywczy do ciast

Dodatkowo

dżem malinowy
masa cukrowa 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy tort z serduszkiem

Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą. Powoli dodawać cukier z cukrem waniliowym a następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy ( 22 cm ), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170*C na 35 minut z termoobiegiem. Z zimnego biszkoptu odkroić skórkę z wierzchu i przeciąć na trzy części.
Mus: Maliny rozgnieść i rozgotować, przetrzeć przez sito. Wyszło mi 3 szkl musu. Żelatynę dodać do galaretki i razem wsypać do gorącego musu. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Składniki ponczu wymieszać i nasączyć wszystkie części biszkopta.
Gdy mus zacznie tężeć przygotować masę śmietanową: Galaretkę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać letnią galaretkę i dokładnie wymieszać. W miarę szybko złożyć tort.
Pierwszy biszkopt posmarować połową dżemu, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, wstawić na chwilkę do lodówki. Na śmietanę wyłożyć tężejący mus, znowu wstawić na chwilę do lodówki a następnie na mus wyłożyć połowę pozostałej masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć resztę masy. Trzeci biszkopt posmarować pozostałym dżemem i stroną z dżemem położyć na śmietanie. Tort wstawić do lodówki.
Masa maślana: Masło, mleko ucierać i partiami dodawać cukier puder. Na koniec dodać kilka kropli aromatu i sok z cytryny.
Masę maślaną wyłożyć na zimny tort ( zostawić 2 łyżki) i rozsmarować na górę i boki tortu. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, dociskając. Dokładnie wyrównać i odciąć nadmiar masy cukrowej. Z resztek można zrobić kwiatki. Masę, którą zostawiliśmy włożyć do worka z ozdobną końcówką i na środku zrobić serce.
Lukier: Białko z cukrem i łyżeczką soku z cytryny utrzeć na gładki krem o konsystencji gęstej śmietany. Ucierając dodać odrobinę barwnika. Gdyby lukier był za gęsty dodawać po kropli sok z cytryny. Wyłożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, odciąć różek i wyciskając malować na torcie esy- floresy, pomijając środek serduszka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 13.04.2015 22:23
Śliczny torcik:)
Małgorzata Pin 13.04.2015 16:44
Pięknie wygląda ten torcik i na pewno jest przepyszny.
Beatris 13.04.2015 16:25
Wspaniały torcik:)
Seba 13.04.2015 08:23
fajny torcik
Krystyna32 13.04.2015 08:22
wygląda pięknie i pysznie
iziona 13.04.2015 08:02
Cudowny jest ten torcik :)
Ola1984 13.04.2015 07:14
Wygląda bajecznie :) Skusiłabym się na kawałeczek :)
Skotka 12.04.2015 23:22
Dziękuję:) Robiłam go dla mojej ukochanej wnuczki
Futka 12.04.2015 23:16
Śliczny torcik! Wygląda iście bajecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak