Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasto drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

jajko 2 szt
cukier 0,5 szk
mleko 0,5 szk
olej 0,5 szk
drożdże 20 g
mąka 2 szk
kakao 1 łyżka
cukier puder

Kruszonka

masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka 3 łyżki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasto drożdżowe

Drożdże posypać łyżką mąki i cukru i rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość zmiksować i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formę do pieczenia ciasta natłuścić. Najpierw wylać ciasto ciemne, potem jasne.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę i kakao. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na cieście.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia13 10.06.2015 11:37
super wygląda, muszę spróbować ;-)
Smaczna_B 29.05.2015 16:13
dwukolorowego jeszcze nie robiłam fajnie wyszło.
Malgorzata549 13.04.2015 08:27
pyszne ciacho
Ola1young 12.04.2015 12:29
pyszne nie tylko do kawy :)
fotoviderek 12.04.2015 11:08
Pyszne, drożdżowe ciacho :)
irenka 12.04.2015 10:54
fajny przepis,zabieram,na pewno pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak