Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z delikatną bezą

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
śmietana 12% 3-4 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy

Dodatkowo

jabłko kwaśne 5 sztuk
cukier do smaku
cynamon 1/2 łyżeczki
kasza manna 2 łyżki

Beza

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
kisiel cytrynowy 1 łyżeczka
sól

Porada

To jedna z moich ulubionych szarlotek, smak pieczonych jabłek w połączeniu z delikatną pianką (bezą) - to idealna propozycja do popołudniowej kawki!

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z delikatną bezą

Kroki postępowania

1
Mąkę siekam z margaryną, dodaję cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz śmietanę (jeśli będzie potrzeba można dolać odrobinę zimnej wody) - zagniatam ciasto.
Krok 1 - Szarlotka z delikatną bezą foto
2
Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dosypuję 1 łyżeczkę kisielu - dokładnie miksuję, piana powinna być sztywna.
Krok 2 - Szarlotka z delikatną bezą foto
3
Z zagniecionego ciasta odkrawam 1/3 części i wkładam do zamrażalnika.
Krok 3 - Szarlotka z delikatną bezą foto
4
Pozostałą część rozwałkowuję na prostokąt i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dziurkuję widelcem).
Krok 4 - Szarlotka z delikatną bezą foto
5
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon, cukier do smaku oraz kaszę manną (która pięknie wchłonie nadmiar soku) - wszystko mieszam.
Krok 5 - Szarlotka z delikatną bezą foto
6
Przekładam jabłka na spód ciasta i równo rozsmarowuję. Następnie wykładam ubitą na sztywno pianę i rozprowadzam ją na jabłkach.
Krok 6 - Szarlotka z delikatną bezą foto
7
Wyjmuję z zamrażalnika resztę ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 7 - Szarlotka z delikatną bezą foto
8
Ciasto piekę 60min. w 170st. C.
Krok 8 - Szarlotka z delikatną bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 02.05.2016 21:58
apetyczne ciasto
Stenka 30.04.2016 12:53
lubię taką i robię
Megi 23.04.2015 11:34
w weekend zrobię na pewno, wygląda smakowicie
Ela15 16.04.2015 09:45
bardzo lubie
Ola1984 12.04.2015 09:10
Idealne ciasto do niedzielnej kawy. Klasyka w najlepszym wydaniu.
Babeczka35 12.04.2015 07:21
Super szarlotka;)
norweska20 11.04.2015 22:52
zawsze mile widziana
Janina 11.04.2015 21:14
Pyszności;)
marenka 11.04.2015 20:34
Pyszne ciasteczko...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak