Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron żytni w sosie szpinakowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 20 dag
makaron żytni penne 20 dag
szpinak mrożony 20 dag
pomidory suszone w zalewie 15 sztuk
śmietana 12% 50 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
szalotka 2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron żytni w sosie szpinakowym

Kroki postępowania

1
Karkówkę wieprzową kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu smażymy na oleju 15 minut. Przekładamy do małego garnka.
Krok 1 - Makaron żytni w sosie szpinakowym  foto
2
Szalotki kroimy w półksiężyce, czosnek ścieramy na tarce.
Krok 2 - Makaron żytni w sosie szpinakowym  foto
3
Pomidory kroimy w cienkie paski,
Krok 3 - Makaron żytni w sosie szpinakowym  foto
4
Zalewę od pomidorów przelewamy na patelnię i rozgrzewamy. Wrzucamy odmrożony szpinak, szalotki i czosnek. Smażymy 10 minut. Dodajemy do garnka, wrzucamy też pomidory. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dodajemy go do przygotowanych już w garnku składników. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem. Wsypujemy zioła prowansalskie. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przekładamy na głębokie talerzu i dekorujemy natką pietruszki.
Krok 4 - Makaron żytni w sosie szpinakowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak