Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmuż zasmażany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 1 kilogram
cebula 1
czosnek 3-4 ząbki
oliwa 2 łyżki
śmietana 1/2 łyżki
sól
sok z cytryny 1 łyżeczka
pieprz
cukier
mąka 1 łyżka
bulion 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmuż zasmażany

Jarmuż umyć, gotować w lekko osolonym wrzątku 15 minut, osączyć na sitku, usunąć twarde nerwy, a liście posiekać. W rondlu na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać jarmuż. Wlać bulion i dusić kilka minut pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Rozmieszać śmietanę z mąką i roztartym czosnkiem, dodać do całości. Podawać jako dodatek do dań z ryb, mięs lub jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak