Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pałki z kurczaka 5 sztuk
szpinak mrożony 20 dag
pomidory suszone w zalewie 10 sztuk
koperek 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
ryż 1 woreczek
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka

Kroki postępowania

1
Z pałek kurczaka wyjmujemy delikatnie kości.
Krok 1 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka  foto
2
Szpinak siekamy, pomidory kroimy w kostkę i łączymy ze sobą te dwa składniki. Następnie dodajemy koper, oregano. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy masę do smaku solą.
Krok 2 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka  foto
3
Faszerujemy przygotowaną masą wyluzowane udka.
Krok 3 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka  foto
4
Następnie nacieramy solą, papryką ostrą oraz przeciśniętym czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy dokładnie wypłukany ryż.
Rozpuszczamy w 2 szklankach wody pieprz kajeński oraz koncentrat. Dodajemy tymianek oraz 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy zalewą ryż i układamy udka. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem przez 50 minut. Następnie rozchylamy folię i pieczemy kolejne 15 minut, aby udka zarumieniły się.
Podajemy upieczone mięso na ryżu.
Krok 4 - Faszerowane szpinakiem pałki z kurczaka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.04.2015 09:06
pyszne jedzonko
Renata9 10.04.2015 18:30
Smaczne jedzonko
dollce 10.04.2015 18:11
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak