Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
oliwa 3 łyżki
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 3 1/2 szkl

NADZIENIE

mięso gotowane z kurczaka 300 g
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

SOS PAPRYKOWY

papryka 2 szt
przecier pomidorowy 1/2 szkl
bulion drobiowy 1 szkl
cebula 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

Kroki postępowania

1
Papryki pokroić na ćwiartki oczyszczając z nasion. Ułożyć skórą do góry na blaszce i piec przez ok 30min, aż skórka zacznie się przypiekać. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do naczynia i zakleić folią. Po 20min obrać ze skórki, która powinna łatwo zejść. Zmiksować na gładkie puree razem z przecierem pomidorowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać zmiksowaną paprykę, wlać bulion. Chwilę pogotować i przyprawić.
Krok 1 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto
2
Gotowane mięso (może być z rosołu) rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i przyprawy.
Krok 2 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto
3
Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i dodawać wszystkie składniki na ciasto, łącznie z zaczynem.
Krok 3 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto
4
Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko zagnieść.
Krok 4 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto
5
Formować w dłoniach placuszki i wkładać porcję mięsa. Formować kuleczkę. Ciasto podzieliłam na 16 części. Pampuchy odstawić na 10min do napuszenia.
Krok 5 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto
6
Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.
Krok 6 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto
7
Pampuchy podawać z gorącym sosem paprykowym. Smacznego!
Krok 7 - Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.07.2016 14:33
bardzo smaczne jedzonko.
2milutka 06.06.2016 15:03
Pomysłowe danie
Ada-Gaba 05.06.2016 16:10
smakowity obiadek
Grazyna0211 12.04.2016 14:29
smaczna wersja
madamepauline 28.02.2016 23:56
ciekawa propozycja :)
Ela427 06.02.2016 23:35
Osobiście robię pampuchy z budyniem czekoladowym, ale jestem skłonna wypróbować nową wersję...
kasia37 09.01.2016 17:36
ale fajny pomysł już wiem co zrobię w kolejny weekend :)
Stenka 05.01.2016 16:15
super wyszły
wirtualnykucharz 30.03.2015 13:23
fajnie wyglądają
gosia56 30.03.2015 10:42
pyszne zjadłabym takie
paulina2157 30.03.2015 07:52
jak pampuchy to ja pod każdą postacią, te wyglądają bardzo apetycznie
w mojej kuchni 30.03.2015 06:49
pyszne danie podano
kloruś 29.03.2015 23:01
wyglądają fantastycznie! porywam jednego!
wwwiolka 29.03.2015 22:34
Bardzo fajny przepis.
ada.la 29.03.2015 22:33
super przepis
monikaT83 29.03.2015 22:28
smakowity obiadek:)
erym 29.03.2015 22:04
swietny smak, super nazwa!
halina17 29.03.2015 21:12
Dobre danie.
norweska20 29.03.2015 20:53
oj chętnie bym zjadła
Skotka 29.03.2015 20:47
Ależ smakowite te Twoje pampuchy:))
AgaS10 29.03.2015 20:44
Super jedzonko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak