Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie)

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mąka gryczana 1,5 szklanki
zakwas 1/2 szklanki (gryczany)
woda 2 szklanki

pozostałe składniki

mąka gryczana 1,5 szklanki
kasza kukurydziana 1 szklanka
woda 2 szklanki
siemię lniane 3+2 łyżki
babka płesznik 2 łyżki
morwa biała 50 g (suszona i zmielona)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka

ponadto

tłuszcz do formy
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
siemię lniane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie)

Kroki postępowania

1
Składniki na zaczyn wymieszać w szklanym naczyniu i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 1 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto
2
Do zaczynu dodać zmieloną suszoną morwę białą, 2 łyżki zmielonego lnu i sól. Wymieszać.
Krok 2 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto
3
Dolać wodę, wymieszać. Dodać polentę i mąkę gryczaną. Wymieszać.
Krok 3 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto
4
Dodać len w ziarenkach i babkę płesznik. Wymieszać.
Krok 4 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto
5
Dodać lubczyk i kurkumę. Wymieszać.
Krok 5 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto
6
Ciasto odstawić na godzinę, zmieni konsystencję.
Krok 6 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto
7
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem roślinnym formy keksowej i wyrównać powierzchnie. Posypać lnem i przyklepać ręką żeby się przylepił.
Posypać mąką kukurydzianą i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum na godzinę.
Piec godzinę w 180 stopniach do suchego patyczka i zrumienienia skórki.
Suszyć na metalowych raszkach po wyjęciu z formy.
Smacznego.

** chleb rośnie głównie w trakcie pieczenia
Krok 7 - chleb gryczano kukurydziany (bezglutenowy na zakwasie) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.04.2015 09:57
no to muszę wypróbować :)
Beatris 29.03.2015 21:30
Wspaniały, zdrowy domowy chlebek:)
Małgorzata Pin 29.03.2015 20:59
Zdrowy, smaczny.
2milutka 29.03.2015 20:37
Wspaniały chleb!
caralajna 29.03.2015 20:10
wiesz, sama jestem zdziwiona, że nie ma większej różnicy w smaku..
norweska20 29.03.2015 20:06
apetyczny wypiek....
Alex_M 29.03.2015 19:58
chętnie bym spróbowała :D może bym się przekonała do ograniczenia glutenu :P
cooked 29.03.2015 19:42
pyszny, zdrowy
Ania321 29.03.2015 19:42
Na pewno przepyszny :)
Renata9 29.03.2015 19:19
Pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak